Inspiratie blog

Wat is teakhout en hoe houdt u het mooi

Teak

Teakhout of teak wordt al lange tijd graag gebruikt voor tuinmeubelen. In dit blog een aantal antwoorden op de volgende vragen.

 1. Wat is teakhout en waar komt het vandaan?
 2. Het SVLK/V-legal certificaat
 3. Wat is het verschil tussen A, B & C kwaliteit teak?
 4. De voordelen van teak.
 5. De verschillende kleuren van teak.
 6. Onderhoud van teak.

Wat is teakhout en waar komt het vandaan?

Teak is een hardhout-soort afkomstig van de boom Tectona Grandis en is een veelgebruikte houtsoort in de tuinmeubelbranche. Deze boom groeit van oorsprong in de bossen van India, Laos, Myanmar (Birma) en in het noorden van Thailand. Ook is bv Indonesië teakhout gaan kweken op plantages doordat teak een groot commercieel succes is.

SVLK/V-legal certificaat

Een vraag die we vaak terecht krijgen, is het teakhout wat er wordt gebruikt in jullie tuinmeubelen wel duurzaam? Ja, de tuinmeubelen met teak die we verkopen dragen allemaal het SVLK/V-legal certificaat, waarmee wordt voldaan aan de laatste EUTR regels. De Europese houtverordening verbiedt het op de markt brengen van illegaal gekapt hout en daar staan wij pontificaal achter. Voor elke gekapte boom op de plantages worden 3 stekken geplant, een duurzame vorm van bosbouw zodat we over tientallen jaren nog steeds kunnen genieten van dit prachtige hout.

Wat is het verschil tussen A, B & C kwaliteit teak?

Teak is dus hardhout en daarmee vrij prijzig. De kwaliteit en daarmee ook de prijs wordt onderverdeeld in verschillende gradaties.

 • A-grade: Dit is de hoogste kwaliteit teak afkomstig uit het kernhout van minimaal 40 jaar oude teakbomen. Het heeft de minste kleurvervormingen, een fijne structuur, nagenoeg geen noesten en een schitterende glanzende goud-bruine kleur. Uit een stam kan vaak maar 20-40% A-grade teakhout worden gehaald. Vandaar de schaarste en daarmee ook de hogere prijs.
 • B-grade: Dit is gemiddelde kwaliteit teak afkomstig uit het buitenste deel van het kernhout wat tegen het spinthout aanzit. De kleur is lichter dan A-grade teak, heeft een wisselende structuur met noesten en glanst minder. Van zichzelf heeft het al wat minder olie in zich en heeft daardoor een iets korte levensduur dan A-grade teak. Met de juiste behandeling is dit goed te verlengen. Uit een stam wordt 30-50% B-grade teakhout gehaald.
 • C-grade: Dit is de meest inferieure kwaliteit teak afkomstig uit het buitenste deel van de boom, het spinthout. Ook wordt het gehaald uit jonge bomen. De kleur is erg licht heeft een inconsistente structuur en integriteit. Het is vrijwel niet geschikt om te gebruiken voor buitenmeubelen aangezien het slecht weerbestendig is en een korte levensduur heeft. Dit teak wordt gebruikt voor souvenirs, maar wordt ook helaas nog wel eens behandeld zodat het lijkt op A of B-grade teak.

De voordelen van teak.

Kwalitatief teak is uitstekend bestand tegen weersinvloeden zoals regen, wind, vorst en sneeuw, zelfs zonder onderhoud. Doordat het een natuurlijk hoog oliegehalte bevat, neemt het vrijwel geen vocht op en zal het nagenoeg niet rotten. Vandaar dat deze houtsoort veel gebruikt wordt voor dekken in de scheepsbouw en uiteraard buitenmeubelen. Een bijkomstig voordeel is dat teak goed te bewerken is, waardoor het makkelijk te schaven, schuren en zagen is. Naast deze praktische voordelen is teak in al zijn vormen een erg mooie houtsoort met een fantastische kleur en uiterlijk.

De verschillende kleuren van teak.

Van nature heeft teak een kleurpallet van honing, tarwe, goud en amber. Het heeft een wat rode gloed over zich, wat goed terug te zien is in buitenmeubelen die niet behandeld zijn met bijvoorbeeld een grey-wash.

Van nature vergrijst teakhout als het buiten staat, net zoals elk ander hardhout, door invloed van uv-licht en vocht. Het vergrijzen van teak is niet slecht voor de kwaliteit van het hout. Het is constructief niet beduidend zwakker dan teakhout dat behandeld is om de kleur te behouden.

Veel mensen vinden deze vergrijsde kleur juist erg karakteristiek en kiezen ervoor om nieuw teak hout te behandelen met instant-grey om die vergrijsde kleur te krijgen. Om die reden wordt tegenwoordig ook nieuwe meubelen gemaakt van ‘vintage teak’ of gerecycled teak. U heeft dan meteen die mooie vergrijsde look.

Anderen doen er juist alles voor om de originele kleur van het teakhout zo lang mogelijk te behouden. Hoe u dit het beste doet leest u hieronder. Wat vindt u de mooiste kleur van teak, natuurlijk of vergrijsd?

Onderhoud van teak.

Met alle ‘nieuwe’ materialen waaruit we tegenwoordig kunnen kiezen bij het maken van tuinmeubelen als rope, ceramiek, vlechtwerk (wicker) en aluminum, blijft teak door de jaren heen toch een constante factor. Het combineert prachtig met al deze materialen en ook volledig teakhouten tuinmeubelen vinden nog gretig aftrek. Met onze onderhoudsmiddelen kunt u uw teakhouten tuinmeubelen lang mooi houden, zowel voor het reinigen, beschermen als kleuren van teakhout hebben we de juiste producten voor u:

 1. Teak reiniger
  Voor het herstellen van grijs en groen geworden teakhout reinigt u uw teakhout voor én na de winter
 2. Teak beschermer
  De bruine kleur van teakhout blijft langer behouden tot wel 4 keer langer dan met een teak-olie en tot wel 2 keer langer dan met een teak sealer. U doet dit ook voor én na de winter.
 3. Teak shield
  Helpt voorkomen dat voedsel (koffie, ketchup, rode wijn, olijfolie etc.) in het teak binnendringt en vlekken veroorzaakt. Dit doet u 1x per jaar, na de winter.
 4. Instant grey
  Met Instant grey krijgt bruin teakhout binnen een uur een drijfhout-grijze kleur. Dit middel hoeft u maar 1x per jaar/2 jaar te gebruiken afhankelijk van de kleur van het hout.
 5. Vintage teak beschermer
  Vintage teak protector behoud langer de warmbruine kleur van oud teakhout tot wel 4 keer langer dan met een teak-olie en tot wel 2 keer langer dan met een teak sealer. Ook krijgt u met deze beschermer een duidelijker accent in de nerven van oud Teak, voor een vintage effect. 

Als na een lange tijd uw teakhouten tuinmeubelen toch ‘op’ zijn, dan kunt u in ons ruime assortiment weer iets moois komen uitzoeken. Met teak, zonder teak, vergrijsd teak of gerecycled teak wat we gekscherend wel eens ‘anteak’ noemen. 😉

 

 

Omdat u bovenstaand artikel gelezen heeft, vindt u het misschien leuk ook onze andere artikelen te lezen.

Naar blogoverzicht