Inspiratie blog

Tips voor het om te gaan met je tuinmeubelen in de winter

Winter Snow Chair

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid en feestvreugde met zich mee, maar ook uitdagingen voor je geliefde tuinmeubelen. Het juiste onderhoud is essentieel om te zorgen dat je tuinmeubelen de koude periode goed doorstaan en in het voorjaar weer stralen. In dit artikel geven we specifieke tips voor verschillende materialen, zodat je tuinmeubelen in topconditie blijven, ongeacht de winterse omstandigheden.

Teakhout, natuurlijke pracht met weinig onderhoud

Teakhout staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen verschillende weersinvloeden. In de winter is het niet nodig om je teak tuinmeubelen te bedekken met een afdekhoes. Teakhout heeft van nature oliën die het hout beschermen tegen vocht en schimmels. Het afdekken met een hoes kan juist leiden tot condensvorming en problemen met de luchtcirculatie. Eventuele groene aanslag in het voorjaar is eenvoudig te verwijderen met een van onze onderhoudsproducten, zoals Teak Cleaner in combinatie met een zachte borstel.

Aluminium: voorkom vorstschade met regelmatige controle

Aluminium tuinmeubelen zijn licht van gewicht en roesten niet, maar ze vereisen wel speciale aandacht in de winter. Controleer bij de komst van vorst of er geen water in de holle frames staat, omdat dit kan leiden tot vorstschade. Water dat bevriest kan uitzetten en het frame beschadigen. Regelmatige inspectie en het tijdig legen van eventueel water zijn cruciaal om langdurig plezier te hebben van je aluminium tuinmeubelen.

Parasols: bescherming met een hoes is aanbevolen

Parasols zijn een welkome toevoeging aan je tuin. Om ze te beschermen tegen de elementen, is het raadzaam om een hoes te gebruiken. Onze afdekhoezen van b.v. Aerocover bieden extra bescherming tegen vuil, vocht en vorst, waardoor je parasol langer meegaat. Zorg er wel voor dat de parasol goed droog is voordat je deze afdekt om schimmelvorming te voorkomen.

Kussens: binnen bewaren voor langere levensduur

Voor tuinmeubelen met kussens is het raadzaam om deze binnen te bewaren tijdens de wintermaanden. Hiermee voorkom je niet alleen vlekken door opspattend vuil en rottend blad, maar het beschermt ook tegen vocht dat kan leiden tot schimmel. Bewaar de kussens op een koele, droge plaats voor een frisse start in het voorjaar.

Kunststof & vlechtwerk: vermijd gebruik bij extreme kou voor behoud van structuur

Kunststof tuinmeubelen, zoals die gemaakt van synthetisch wicker, kunnen stijver worden bij koude temperaturen. Het advies is dan ook om bij extreme kou geen gebruik te maken van wicker tuinmeubelen. De kans op breuken in de draad bij belasting neemt toe. Wanneer de temperaturen weer stijgen, herwint het materiaal zijn flexibiliteit.

Rope: Robuustheid tegen regen en kou, maar met voorzichtigheid

Rope, een populair materiaal voor moderne tuinmeubelen, staat bekend om zijn uitstekende weerbestendigheid, zelfs onder invloed van regen en kou. Net als bij wicker kan rope echter iets stijver worden in koude temperaturen. Hoewel de kans op breuken kleiner is dan bij wicker, is het toch verstandig om rope zo min mogelijk te belasten tijdens de wintermaanden. Door voorzichtig om te gaan met het gebruik van je rope tuinmeubelen voorkom je onnodige slijtage en behoud je de oorspronkelijke elegantie van het materiaal. In de lente kun je met wat water en een zachte borstel het rope schoonmaken, zo kun je blijven genieten van het comfort en de stijl die rope tuinmeubelen bieden.

Advies van Frits Wolf Tuinmeubelen

Twijfel je nog over hoe je het beste voor je tuinmeubelen kunt zorgen tijdens de winter? Aarzel niet om advies in te winnen bij een van onze deskundige medewerkers. Met onze expertise kunnen wij je voorzien van gepersonaliseerd advies, zodat je zorgeloos kunt genieten van je tuinmeubelen, ongeacht het seizoen.

Omdat u bovenstaand artikel gelezen heeft, vindt u het misschien leuk ook onze andere artikelen te lezen.

Naar blogoverzicht