Inspiratie blog

Welk parasoldoek beschermt u het beste tegen de zon?

Upfwaarde

Het is letterlijk een ‘hot’ item. Zonbescherming.
Insmeren met een goede zonnebrandcrème is uiteraard belangrijk, maar ook de schaduw opzoeken onder bijvoorbeeld een parasol helpt bij het beschermen van uw huid tegen de zon. Het KWF merkt terecht op dat niet elke parasol even goed beschermt en daarom is het belangrijk om te kijken naar de UPF waarde van uw parasol.

Wat is UPF?

UPF staat voor Utra violet Protection Factor van stoffen. Dit is net iets anders dan SPF (Sun Protection Factor) wat uitsluitend wordt gebruikt bij zonnebrandcrème. De UPF geeft de mate aan waarin een stof UV-straling blokkeert. Dit wordt dus gebruikt bij bijvoorbeeld kleding of inderdaad: parasoldoek. De hoogste factor is UPF50+.

De UPF classificaties die gebruikt worden zijn:

UPF 40 t/m 50+
Uitstekende bescherming (99+ tot 97,5% UV-werend)
UPF 25 t/m 35Goede bescherming (97,5% tot 95,9% UV-werend)
UPF 15 t/m 20Redelijke bescherming (94% tot 93,75% UV-werend):

Verschillende parasoldoeken

Verschillende stoffen hebben dus verschillende UPF waardes. Voor u is het dus interessant te weten welke stoffen er worden gebruikt in onze collectie parasols.

 • Textileen
  Textileen is een polyester vezel met een PVC coating.  Als voordeel heeft het dat het waterafstotend is en vuil moeilijk kan hechten. Deze doeken zijn erg sterk, scheurvast en vormvast en worden ook veel gebruikt als zittingen in stoelen en ligbedden. Het grootste verschil tussen textileen en alle andere doeken is de structuur. Deze doeken worden geweven in een open structuur waardoor niet al het zonlicht wordt tegengehouden. Afhankelijk van het gebruikte doek wordt een UPF waarde van maximaal 15 t/m 20 gehaald.
 • Polyester
  Polyester is net als textileen een kunststofvezel waarvan parasoldoeken gemaakt worden. De meeste goedkopere parasols worden voorzien van een dun polyester doek (180gram per m2 of lichter). Deze doeken worden meestal gemaakt van garens die na productie geverfd zijn. Dit type polyesterdoeken verkleurt snel. Na één zomer gebruik is er al een behoorlijke verkleuring zichtbaar. Indien het garen echter al tijdens de productie wordt geverfd en er een dik doek wordt gebruikt (220gram per m2 of zwaarder) kan een polyester doek jarenlang meegaan zonder dat er verkleuring zichtbaar is. De UPF waarde is o.a. afhankelijk van de dikte van de stof en varieert tussen de 15 en 50. Het is dus erg belangrijk dat u zich laat informeren over het soort polyester wat is gebruikt.Voorbeeld in onze collectie: 4SO Oasis stokparasols  
 • (S)olefin
  Solefin is een synthetisch garen welke ideaal is voor buitengebruik. Het wordt al tijdens het productieproces gekleurd wat de kleurvastheid ten goede komt. Ook deze stof wordt in verschillende diktes gebruikt voor parasoldoeken maar biedt een betere bescherming tegen de zon dan polyester. Parasoldoeken van Solefin halen vrijwel altijd een UPF waarde van 40 t/m 50+ en zelfs in de meeste gevallen UPF 50+Voorbeeld in onze collectie: 4SO Siesta (premium), 4SO Hacienda
 • Sunbrella
  Sunbrella is de krachtpatser onder de de buitenstoffen en is gemaakt van een acrylvezel met een speciale coating. Het heeft veel voordelen: het is maximaal waterafstotend, weerbestendig, kleurvast, admend en voelt extreem zacht en comfortabel aan. Het enige ‘nadeel’ is de prijs, u betaalt voor een parasol met Sunbrella doek vaak wel een stuk meer. De UPF waarde van Sunbrella is vrijwel altijd UPF 50+

Advies van Frits

Bij het aanschaffen van de juiste parasol spelen veel zaken mee. Wilt u een zweefparasol, of een stokparasol? Wat is de gewenste afmeting en welke kleur of ontwerp vindt u mooi? Ook speelt mee of de parasol te draaien of te kantelen moet zijn. Maar als we u 1 advies mogen geven, uw gezondheid staat boven alles. Kies voor een parasol met een zo hoog mogelijke UPF waarde en als uw toch kiest voor een parasol met een wat lagere UPF waarde, denk dan aan andere manieren om uzelf te beschermen. Smeer een keer extra in met een goede zonnebrandcrème, doe een hoed of pet op en draag beschermende kleding en let extra op wanneer de zon het hardste brandt (tussen 12:00 en 15:00).

We wensen u deze zomer veel veilige uurtjes toe in of uit de zon. Voor ons assortiment parasols klikt u hier, uiteraard kunt u de UPF waardes overal terugvinden.

Omdat u bovenstaand artikel gelezen heeft, vindt u het misschien leuk ook onze andere artikelen te lezen.

Naar blogoverzicht