Wat meer informatie over

Textileen tuinmeubelen

TextileenTextileen is een draad gemaakt van kunststof. Hiermee worden doeken gevlochten die bijvoorbeeld bij tuinstoelen worden gebruikt als rugleuning of zitting. Omdat het uitermate weerbestendig is, leent dit materiaal zich erg goed voor tuinmeubilair. Origineel werd textileen gemaakt door het bedrijf Twitchell, maar inmiddels maken steeds meer bedrijven dit materiaal. De kwaliteit is over het algemeen net zo goed als de oorspronkelijk variant van textileen. Dit heeft vooral te maken met de manier van weven, waarbij 4 om 4 draden als beste weeftechniek wordt gezien.

Eigenschappen van textileen

Textileen heeft veel voordelen ten opzicht van normale stof. Doordat de draad een kunststof coating heeft is het erg sterk. Beschadigt het toch, zal het niet verder uitscheuren of rafelen. U kunt textileen rustig het hele jaar buiten gebruiken, textileen is kleurbestendig en verkleurt niet. Het is een vlamwerend materiaal. Ook wordt het niet erg warm en voelt het niet plakkerig aan in de brandende zon. Ten opzichte van stof blijft het erg schoon. Vuil en schimmel hecht zich niet snel textileen, en uiteraard is het waterafstotend waardoor u het rustig het hele jaar buiten kunt laten staan.

Onderhoud en reinigen

Net als veel andere materialen met kunststof als basis, is het erg makkelijk te onderhouden. Met wat water en groene zeep kunt u dit materiaal prima reinigen. U kunt textileen rustig lange tijd buiten laten staan zonder dat het weer of vuil invloed heeft op het oppervlak of de kleur. Er zijn reinigende en beschermende sprays te koop die o.a. ingetrokken vuil en vlekken verwijderen, een UV-filter coating aanbrengen en die vuilafstotend zijn. Dit verlengt de levensduur van het materiaal.

Beschermen

U kunt ervoor kiezen om uw tuinmeubels met textileen tegen vuil te beschermen door ze te bedekken met een beschermingshoes. Een tip daarbij is om bij vochtig weer de hoes (deels) tijdelijk te verwijderen zodat uw set kan ademen. Onder de beschermingshoes kan zich vocht ophopen, waardoor er vervelende vlekken kunnen ontstaan.

Combinaties

Textileen wordt veel als rugleuning of zitting gecombineerd met andere materiaalsoorten, een overzicht daarvan ziet u hieronder:

Teakhout
Kunststof
Aluminium
RVS
Polywood
Vlechtwerk (wicker)
Graniet
Rope