Wat meer informatie over

Teakhouten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen bestaan in verschillende soorten en stijlen. In tuinmeubelen is het teak veruit de meest gebruikte houtsoort. Er bestaan tuinmeubelen gemaakt van andere houtsoorten zoals Meranti en Acaciahout, echter komen deze niet tot nauwelijks in onze collectie. Het unieke aan hout is dat het zowel gebruikt wordt in moderne en strakke vormen, maar ook meubelen met een koloniaal of klassieke uitstraling.

Eigenschappen van teakhout

Teakhout is een duurzaam materiaal, onderhoud u het goed dan geniet u jaren van uw teakhouten tuinset, tuintafel of tuinstoelen. Daarover leest u meer op de pagina “onderhoud”. Teakhout heeft van nature een warme, natuurlijke uitstraling en wordt gebruikt in de meest uitlopende designs. De laatste jaren wordt teakhout ook vaak behandeld met een grey- of whitewash, waardoor het in plaats van de originele houtkleur een vergrijsd uiterlijk krijgt. Teakhout is goed bewerkbaar, sterk en relatief zwaar.

Weersinvloeden hebben effect op teakhout. Na verloop van tijd vergrijst hout, dit is een natuurlijk reactie van het materiaal en kan worden tegengegaan door onze onderhoudsmiddelen te gebruiken. Dit is niet persé nodig, het vergrijzen van hout wordt ook vaak als mooi ervaren en doet niks af aan de kwaliteit van het hout. Bij teak hout werkt het beitsen of lakken niet door de olieachtige structuur van het materiaal, daarvoor zijn andere onderhoudsmiddelen wel geschikt. Een van de voordelen is daarnaast dat teakhout snel droogt na een fikse regenbui. Teakhout blijft daarnaast relatief koel in de zon ten opzichte van andere materialen en voelt daarom natuurlijk en prettig aan.

Onderhoud van duurzaam teakhout

Teakhouten tuinmeubelen zorgen voor een prachtige uitstraling. Bovendien is het sterk materiaal en vraagt het weinig onderhoud. Teakhout is een vettige houtsoort en stoot water van nature af, perfect voor ons vochtige klimaat. Als u uw teakhouten meubelen buiten laat staan, krijgt het in de loop der jaren een vergrijst uiterlijk. U kunt uw teakhouten tafels behandelen met speciale onderhoudsmiddel om het hout vettig te houden waardoor het een lange levensduur houdt.

Wilt u uw teakhouten tuinset schoonmaken, dan kunt u dit het beste doen met veel water. De set moet door en door nat zijn waardoor de poriën van het hout open gaan staan. Met een hardere borstel, water en soda of zout boent u het hout weer schoon. Doe dit in de richting van de houtnerf, zodat u de vuiligheid zo goed mogelijk meeneemt en zo weinig mogelijk zichtbare krasjes veroorzaakt. Daarna even afspoelen, en uw tuinset is weer als nieuw. Lees meer over het onderhoud en het schoonmaken op de “onderhoud” pagina.

Beschermen

De natuurlijke uitstraling van hardhout spreekt veel mensen aan. Hardhouten tuinmeubelen zijn van een stevige kwaliteit en vormen een echte aanwinst voor uw terras waar u lang van kunt genieten. Dit type meubelen het beste reinigen met een sopje groene zeep, lauwwarm water en een zachte borstel. Hardhouten tuinmeubelen zijn inmiddels (bijna) allemaal voorzien van het FSC milieukeurmerk of Keurmerk duurzaam, waardoor u zeker weet dat dit hout uit duurzaam beheerde bossen komt.

U kunt ervoor kiezen om uw tuinmeubels van teakhout tegen vuil te beschermen door ze te bedekken met een beschermingshoes. Let wel op: Teakhout is wat ontvankelijker voor vochtplekken en schimmels bij vochtig week, een tip is daarbij goed te ventileren door de hoes (deels) tijdelijk te verwijderen zodat uw set kan luchten. Ook is het kiezen van wen kwalitatieve hoes van belang, waar het materiaal zelf al ademend is, of ventilatie openingen heeft. Onder de beschermingshoes kan zich vocht ophopen wat zou kunnen zorgen voor vochtplekken. Water wat lange tijd op teakhout ligt wil je voorkomen, je kunt hiervoor bijvoorbeeld afstandshouders gebruiken tussen bijvoorbeeld een teak tafelblad en de hoes. Twijfelt u, gebruik dan geen beschermingshoes. Het teakhout kan prima tegen onze winterse omstandigheden, in de lente kunt u het teakhout weer een onderhoudsbeurt geven waardoor de levensduur gegarandeerd blijft.

Combinaties

Teakhout wordt in veel gevallen gecombineerd met andere materiaalsoorten, een overzicht daarvan ziet u hieronder:

Vlechtwerk (wicker)
Kunststof
Aluminium
RVS
Polywood
Textileen
Graniet
Rope