Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Wat meer informatie over

(Teak)houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen bestaan in verschillende soorten en stijlen. Bekend zijn uiteraard het weerbestendig teakhout, hardhouten tuinmeubilair en hout gecombineerd met andere materialen zoals aluminium. Het unieke aan hout is dat het zowel gebruikt wordt in moderne en strakke vormen, maar ook meubelen met een koloniaal of klassieke uitstraling.

Eigenschappen van hout

Hout is een duurzaam materiaal, onderhoud u het goed dan geniet u jaren van uw houten tuinset, tuintafel of tuinstoelen. Daarover leest u meer op de pagina “onderhoud”. Hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling en wordt gebruikt in de meest uitlopende designs. Het is goed bewerkbaar, sterk en relatief zwaar.

Weersinvloeden kunnen effect hebben op hout. Een van de voordelen is dat hout snel droogt na een fikse regenbui. Hout blijft daarnaast relatief koel in de zon ten opzichte van andere materialen en voelt daarom natuurlijk en prettig aan. Na verloop van tijd vergrijst hout, dit is een natuurlijk reactie van het materiaal en kan worden tegengegaan door een beits of lak te gebruiken. Dit is niet persé nodig, het vergrijzen van hout wordt ook vaak als mooi ervaren. Bij teak hout werkt het beitsen of lakken niet door de olieachtige structuur van het materiaal.

Onderhoud van duurzaam teakhout

Teakhouten tuinmeubelen zorgen voor een prachtige uitstraling. Bovendien is het sterk materiaal en vraagt het weinig onderhoud. Teak is een vettige houtsoort en stoot water van nature af, perfect voor ons vochtige klimaat. Als u uw teakmeubelen buiten laat staan, krijgt het in de loop der jaren een vergrijst uiterlijk. U kunt uw teakhouten tafels behandelen met speciale onderhoudsolie om het hout vettig te houden waardoor het een lange levensduur houdt.

Wilt u uw teakhouten tuinset schoonmaken, dan kunt u dit het beste doen met veel water. De set moet door en door nat zijn waardoor de poriën van het hout open gaan staan. Met een hardere borstel, water en soda of zout boent u het hout weer schoon. Doe dit in de richting van de houtnerf, zodat u de vuiligheid zo goed mogelijk meeneemt en zo weinig mogelijk zichtbare krasjes veroorzaakt. Daarna even afspoelen, en uw tuinset is weer als nieuw. Lees meer over het onderhoud en het schoonmaken op de “onderhoud” pagina.

Beschermen

De natuurlijke uitstraling van hardhout spreekt veel mensen aan. Hardhouten tuinmeubelen zijn van een stevige kwaliteit en vormen een echte aanwinst voor uw terras waar u lang van kunt genieten. Dit type meubelen het beste reinigen met een sopje groene zeep, lauwwarm water en een zachte borstel. Hardhouten tuinmeubelen zijn inmiddels (bijna) allemaal voorzien van het FSC milieukeurmerk of Keurmerk duurzaam, waardoor u zeker weet dat dit hout uit duurzaam beheerde bossen komt.

U kunt ervoor kiezen om uw tuinmeubels van hout tegen vuil te beschermen door ze te bedekken met een beschermingshoes. Hout is wat ontvankelijker voor vochtplekken bij vochtig week, een tip is daarbij goed te ventileren door de hoes (deels) tijdelijk te verwijderen zodat uw set kan luchten. Onder de beschermingshoes kan zich vocht ophopen wat zou kunnen zorgen voor vochtplekken.

Combinaties

Hout wordt in veel gevallen gecombineerd met andere materiaalsoorten, een overzicht daarvan ziet u hieronder:

Vlechtwerk (wicker)
Kunststof
Aluminium
RVS
Polywood
Textileen
Graniet
Rope