wat meer informatie over

Granieten tuinmeubelen

GranietGraniet is een erg bekende natuursteensoort wat veel gebruikt als tafelblad. Het heeft een erg luxe uitstraling en is ontzettend sterk. Beschadigingen zijn niet zo makkelijk te maken, waardoor een granieten blad erg lang meegaat. Wel is het natuurlijke materiaal licht poreus, waardoor vlekken met bijvoorbeeld wijn of bijtende stoffen goed schoongemaakt moeten worden zodat er geen blijvende schade ontstaat. Graniet wordt warm in de zon, ideaal is als u wat schaduw kunt creëren boven uw tafelblad. Ook moet u bij aankoop goed opletten, hardsteen en natuursteen is nog geen graniet. Verzeker u ervan dat u graniet koopt als u wilt genieten van de fantastische look en eigenschappen van dit mooie natuurlijke materiaal.

Eigenschappen van graniet

Graniet is er in allerlei verschillende soorten, kleuren en afwerkingen. Leuk om te weten is dat graniet ontstaat door het ondergronds stollen van magma. Mineralen die onder invloed van druk en temperatuur omvormen tot kristallen geven het typerende gespikkelde patroon van graniet. Omdat graniet een natuursteen is, is geen blad hetzelfde. Graniet is er in allerlei kleuren, van wit tot geel, rood tot blauw. Tegenwoordig is vooral het grijze en zwarte graniet in trek.

De afwerking van graniet bepaalt mede ook de stijl en look van uw tuinmeubel.

  1. Houdt u van glanzend, dan gaat u voor een granieten blad wat gepolierd is. Doordat het graniet geslepen wordt, krijgt het een strakke afwerking waardoor de kleur mooi uitkomt en het oppervlak erg goed bestand is tegen vuil en vlekken.
  2. Houdt u meer van een mat uiterlijk, dan is verzoete graniet iets voor u. Doordat de slijpstenen grover zijn, krijgt het graniet geen glanzend maar een matte afwerking. Vlekken blijven zijn wel iets beter zichtbaar bij dit soort graniet, maar u kunt het goed behandelen met de juiste reinigingsmiddelen.
  3. Dan is er nog de robuuste look. Gebrande graniet. Erg stoer, het graniet wordt erg heet gemaakt en wordt daarna snel weer gekoeld waardoor er oneffenheden in het oppervlak ontstaan. Dit geeft het graniet een bijzondere aanblik, maar weet ook dat gebrand graniet een stukje moeilijker te reinigen is, doordat het oppervlak niet glad is.

Onderhoud en reinigen

Graniet is goed te reinigen, maar u moet zich bewust zijn dat u vlekken niet te lang laat zitten omdat deze kunnen intrekken. Voorbeelden van kringen en uitslag door bijvoorbeeld een omgevallen glas wijn zijn er genoeg. Maak een tuintafelblad van graniet zo snel mogelijk schoon, dan heeft u hier geen last van. Gebruik water en zeep om het schoon te maken. Of voor grotere oppervlaktes kunt ook lijnolie en terpentijn gebruiken. Je kunt graniet impregneren tegen vet en vlekken en je kunt kleurverdiepers gebruiken om de (donkere) kleur van graniet op te halen. Plaats geen hete pannen rechtstreeks op het materiaal, door de hoge temperatuur komt er spanning in het materiaal waardoor het -als u pech heeft- kan breken.

Beschermen

Graniet is gevoelig voor vocht, ons advies is om graniet niet af te dekken met een hoes. Als u er wel voor kiest om uw tuinmeubel met een granieten tafelblad af te dekken, let dan extra goed op dat u een ademende beschermhoes gebruikt en u bij vochtig weer de hoes (deels) tijdelijk verwijdert zodat het materiaal kan ademen. Onder de beschermingshoes kan zich vocht ophopen, waardoor er vervelende vlekken kunnen ontstaan. Deze zijn bij graniet lastiger te verwijderen dan bij andere materialen.

Combinaties

Graniet wordt veel als tafelblad gecombineerd met andere materiaalsoorten, een overzicht daarvan ziet u hieronder:

Teakhout
Kunststof
Aluminium
RVS
Polywood
Textileen
Vlechtwerk (wicker)
Rope