Inspiratie blog

Hoe reinig ik mijn tuinmeubel het beste?

Onderhoud2

Vaak krijgen we de vraag gesteld hoe je het beste tuinmeubels kunt reinigen. U wilt natuurlijk voorkomen dat u door verkeerd gebruik van borstels of schoonmaakmiddelen uw mooie tuinset blijvend beschadigd!

Jammer genoeg is daar niet één simpel antwoord op te geven, aangezien elk materiaal een andere behandelingsmethode nodig heeft. In dit artikelen zullen we u wél een eindje op weg helpen. Onderstaand ziet u een handig overzicht hoe u elk materiaal kunt schoonmaken. Komt u er toch niet helemaal uit of wilt u meer weten, dan staan onze tuinmeubelexperts voor u klaar om al uw vragen over onderhoud van uw tuinmeubels te beantwoorden. U mag ons altijd bellen of kom langs in onze showroom in Beuningen.

Teakhout

Reinigen met:
Uw teakhouten tuinmeubel moet volledig doorweekt zijn. Wacht op een fikse regenbui, of gebruik een tuinslang zodat het hout door en door nat is. Maak dan een sopje van lauwwarm water en keukenzout (of soda) en schrob in de lengte van de houtnerf. Spoel na het schrobben na met schoon water. Beter is nog om onderstaande onderhoudsmiddelene te gebruiken die speciaal gemaakt zijn voor het behandelen van teakhout.

Borstel:
Een grove borstel of schuurspons.

Onderhoudsmiddel:

Teak reiniger: Voor het herstellen van grijs en groen geworden teakhout reinigt u uw teakhout voor én na de winter

Teak beschermer: De bruine kleur van teakhout blijft langer behouden tot wel 4 keer langer dan met een teak-olie en tot wel 2 keer langer dan met een teak sealer. U doet dit ook voor én na de winter.

Teak shield: Helpt voorkomen dat voedsel (koffie, ketchup, rode wijn, olijfolie etc.) in het teak binnendringt en vlekken veroorzaakt. Dit doet u 1x per jaar, na de winter.

Instant grey: Met Instant grey krijgt bruin teakhout binnen een uur een drijfhout-grijze kleur. Dit middel hoeft u maar 1x per jaar/2 jaar te gebruiken afhankelijk van de kleur van het hout.

Vintage teak beschermer: Vintage teak protector behoud langer de warmbruine kleur van oud teakhout tot wel 4 keer langer dan met een teak-olie en tot wel 2 keer langer dan met een teak sealer. Ook krijgt u met deze beschermer een duidelijker accent in de nerven van oud Teak, voor een vintage effect.

RVS

Reinigen met:
Spoel uw RVS tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Gebruik daarna een RVS cleaner en een schone doek om het materiaal helemaal schoon te maken. Eenmaal schoon, pak een nieuwe schone doek en wrijf het RVS in met een RVS protector. Herhaal dit een aantal keer per jaar.

Doek:
Een schone doek, bv een keukenhanddoek of zeem.

Onderhoudsmiddel:
RVS reiniger: verwijderd vuil en eventuele roestaanslag op het RVS
RVS beschermer: beschermt uw RVS beter tegen roestvorming

Vlechtwerk (wicker)

Reinigen met:
Spoel uw kunsttof tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw tuinmeubel af. Beter kun je een wicker/textileen reiniger gebruiken als vervanging voor water en zeep, deze zijn speciaal gemaakt om wicker/textileen grondig te reinigen en te beschermen.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:
Wicker/textileen reiniger: reinigt wicker en textileen grondig en schuimt niet.
Wicker/textileen beschermer: beschermt wicker beter tegen UV, vuil & vocht.

Aluminium

Reinigen met:
Spoel uw aluminium tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw tuinmeubel af.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:

Textileen

Reinigen met:
Spoel uw textileen tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw tuinmeubel af. Beter kun je een wicker/textileen reiniger gebruiken als vervanging voor water en zeep, deze zijn speciaal gemaakt om wicker/textileen grondig te reinigen en te beschermen.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:
Wicker/textileen reiniger: reinigt wicker en textileen grondig en schuimt niet.
Wicker/textileen beschermer: beschermt textileen beter tegen UV en vuil & vocht.

Rope

Reinigen met:
Spoel uw kunsttof tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw tuinmeubel af. U kunt ook een wicker/textileen reiniger gebruiken als vervanging voor water en zeep, dit werkt namelijk ook prima voor rope.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:
Wicker/textileen reiniger: vervangt het sopje van zeep & water en schuimt niet.
Wicker/textileen beschermer: beschermt wicker beter tegen UV, vuil & vocht.

Polywood

Reinigen met:
Spoel uw polywood tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw tuinmeubel af. U kunt beter zelfs een polywood reiniger gebruiken als vervanging voor water en zeep, dit is speciaal gemaakt voor polywood grondig te reinigen. U kunt daarna een polywood protector gebruiken om het materiaal nog beter water- en vuilafstotend te maken.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:
Polywood reiniger: Reinigt polywood grondig en herstelt het nieuwe uiterlijk.
Polywood protector: beschermt polywood beter tegen vuil & vocht.

Kunststof

Reinigen met:
Spoel uw kunststof tuinmeubel eerst af met wat water zodat het meest grove vuil is verwijderd. Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw tuinmeubel af.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:

Graniet

Reinigen met:
Bij het maken van een vlek, of het morsen van bv sap of wijn, dep deze meteen af met een droge doek. Dit voorkomt blijvende vlekken in het graniet. Daarnaast kun u met een sopje van een kleine hoeveelheid groene zeep en water het graniet schoonmaken. Om het materiaal te beschermen tegen vlekken kunt u een aantal keer per jaar met een mix lijnolie en terpetijn (1e keer mixverhouding ½ / ½ , vervolgkeren: ⅓ / ⅔) het graniet insmeren. Beter is nog een stone protector te gebruiken, u bent dan altijd verzekerd van het juiste onderhoudsmiddel voor dit materiaal en hoeft zich geen zorgen over bv de juiste verhouding.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:
Steen beschermer: beschermt hardsteen zoals graniet beter tegen vuil, vet, olie en schimmel.

Doek (parasols / kussens)

Reinigen met:
Maak dan een sopje van groene zeep en water en borstel het vuil van uw kussens of parasoldoek af. Wat wij adviseren is een multi surface reiniger gebruiken als vervanging voor water en zeep, dit is speciaal gemaakt voor deze materialen.

Borstel:
Een zachte borstel of doek.

Onderhoudsmiddel:
Multi surface reiniger: Reinig stoffen grondig en herstelt het nieuwe uiterlijk.
Textiel beschermer: beschermt textiel beter tegen UV, vuil & vocht.

Afdekken of niet?

Ook is een veel gestelde vraag of tuinmeubelen in de winter onbeschermd buiten mogen blijven staan of dat het verstandiger is om een beschermhoes te gebruiken. Wij hebben hier een apart artikel over geschreven waarin we een advies geven. Deze kunt u hier lezen.

Omdat u bovenstaand artikel gelezen heeft, vindt u het misschien leuk ook onze andere artikelen te lezen.

Naar blogoverzicht