Inspiratie blog

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium Tuinmeubelen

Een groot deel van onze collectie tuinmeubelen is gemaakt met aluminium onderdelen. Dit omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van andere materialen.

De eigenschappen. Aluminium is:

  • sterk maar licht in gewicht, waardoor tuinmeubelen duurzaam én makkelijk hanteerbaar zijn
  • goed te bewerken, waardoor vele vormen mogelijk zijn t.b.v. prachtige designs
  • af te werken door te poedercoaten, waardoor het materiaal weerbestendig wordt en in meerdere kleuren kan worden geleverd
  • makkelijk schoon te maken en te onderhouden
  • duurzaam. Het is immers 100% recyclebaar en geeft geen giftige stoffen af.

In veel tuinmeubelen wordt een frame gebruikt van aluminium. Denk aan bijvoorbeeld vlechtwerk of rope, wat gevlochten of geknoopt wordt om een aluminium frame. In sommige gevallen is het frame daardoor nauwelijks nog zichtbaar, maar omdat we aluminium kunnen poedercoaten met allerlei kleuren laten ontwerpers het ook geregeld juist wel zien.

Omdat aluminium zo goed te bewerken is, zijn de mogelijkheden qua ontwerp eindeloos. In bijvoorbeeld diningstoelen zien we fraaie lijnen door het buigen van het materiaal en het lassen van hoeken. Tuintafels hebben robuuste onderstellen van aluminium en wat denkt u van uitschuifbare tafels, verstelbare stoelen en parasols? Juist, allemaal gemaakt van aluminium.

Uw voordelen

Fantastisch natuurlijk dat aluminium zo’n fijn materiaal is om tuinmeubels van te maken, maar welke voordelen heeft het voor u?

  1. Ten eerste natuurlijk, het onderhoud is gemakkelijk. Onbehandeld aluminium roest niet zoals metaal, maar oxideert wel. In tegenstelling tot roest, maakt dit dunne oxidelaagje aluminium eigenlijk alleen maar extra sterk. Maar, het is iets minder mooi. Vandaar o.a. dat we het materiaal vaak poedercoaten. Gepoedercoat aluminium kunt u simpel met een sopje van water en zeep schoon maken. Het heeft verder geen extra beschermingsmiddelen nodig om tegen weersinvloeden te kunnen. U kunt het rustig het hele jaar buiten laten staan.
  2. Ten tweede, het is licht in gewicht, u bent blij als u een tuinmeubel van aluminium in uw handen heeft als u het moet verplaatsen. Uiteraard zijn daarom tuinmeubelen die vaak van plek wisselen zoals verstelbare tuinstoelen bijna allemaal gemaakt van aluminium. Maar ook bijvoorbeeld parasols, ligbedden en balkonsets worden nogal eens op een andere plek gezet of opgeborgen.
  3. Ten derde, het is duurzaam. Aluminium gaat tientallen jaren mee en ondanks dat de productie van aluminium behoorlijk wat energie kost is het daarna wél 100% recyclebaar. U kunt zelf hieraan meehelpen door uw afgedankte aluminium tuinmeubelen in uw gemeente bij een inzamelpunt zoals een milieustraat af te geven en aluminium blikjes/folie/bakjes via de zak of bak voor plastic, blik en drinkbakken in te leveren.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan aluminium. Een paar. Aluminium wordt heet in de zon. Daarom worden contactoppervlakken zoals tafelbladen en zitvlakken vaak gemaakt van een ander materiaal zoals hout of natuursteen. Ook is aluminium als grondstof wat duurder dan staal.

Nu u wat meer weet over aluminium, snapt u ook waarom we het in de tuinmeubelbranche zo graag gebruiken. U heeft vast zelf ook een tuinmeubel thuis staan waar aluminium in verwerkt is en… heeft u dat niet, kom dan eens kijken naar alle mogelijkheden in onze showroom of hier op de webshop.

Omdat u bovenstaand artikel gelezen heeft, vindt u het misschien leuk ook onze andere artikelen te lezen.

Naar blogoverzicht